Top

2013 – en sammanfattning

Göran Boll Yoga / MediYoga  / 2013 – en sammanfattning

2013 – en sammanfattning

När året 2013 nu är över och vi sammanfattar, så kan vi konstatera att intresset för MediYoga på flera viktiga områden är fortsatt stort och i växande – inte bara i Sverige utan numera även internationellt. Sedan den senaste sammanfattningen, den 29/6 (läs den här: http://senaste.medicinskyoga.se/admin.php?post=148 ), så har bl.a. följande hänt:

Media

Intresset från media fortsätter vara stort. Det var mer än 60 media inslag om MediYoga under första halvåret och lika många under det andra halvåret – totalt sett mer än 120 mediainslag om MediYoga i tidningar, deras hemsidor, radio och TV under 2013, samtliga finns att läsa/lyssna/titta på under ”Yoga i Media” här ovan.

Hela sajten MediYoga.se står inför en förändring och ansiktslyftning nu i början av 2014 där NewsFlash och MediYoga Magazine, som legat vilande ett par månader, kommer flätas samman till ett medium, där både senaste nytt och mer fördjupande artiklar om MediYoga och forskning kommer samlas.

Föreläsningar

Precis som under det första halvåret så innebar det andra ett stort antal föreläsningar över hela landet, från Luleå och Haparandra i norr, till Kalmar, Lund och Malmö i söder. Lunds universitet, Linköpings universitet, Sveriges Universitets och Högskoleförbund, Novare, Nordea, Cash Guard, Yogayama, Ödemförbundet, Stockholm Diabetesförening, Norrbottens Landsting, Kalmar Sjukhus och Stockholms Sjukhem är exempel på företag och institutioner som bjöd in mig att berätta om MediYoga denna höst.

Internationellt föreläste jag andra halvåret runt om i Skandinavien, i Danmark i augusti, inbjuden av föreningen Dansk Yoga, där 55 av deras medlemmar under en hel dag fick föreläsningar och pröva på tillfällen, på Åland, i september, för både sjukvård och allmänhet i Mariehamn, samt i Oslo, i oktober, för blivande lärare och terapeuter i MediYoga.

Forskning

Forskningen på MediYoga fortsätter. Läkaren Moa Wolff fick under hösten en blodtrycksstudie på MediYoga internationellt publicerad och hon startade samtidigt, i oktober, den hittills största MediYoga studien i Sverige, också på högt blodtryck, på 300 patienter vid Centrum för Primärvårdsforskning i Malmö. I början av 2014 startar Maria Nilsson, Fil. Mag. en ny stor förmaksflimmerstudie på MediYoga, vid Danderyds sjukhus. Sjukgymnasten Monica Köhn har genomfört en kvalitativ studie på MediYoga för primärvårdspatienter i Nora, som just skickats in för internationell publicering. Mer om den under 2014.

Internationellt har jag blivit ombedd av IAYT, den internationella yogaterapeut organisationen med säte i USA att skapa ett nätverk för de yogaterapeuter och yogaforskare i Europa som är medlemmar i IAYT. Det blir en konferens i England i april som en första möjlighet för oss att träffas och skapa nya kontakter inom Europa. Mer om detta framöver.

Utbildning

På utbildningsfronten startas till våren nya utbildningar i MediYoga över hela landet, ny utbildningsort i Sverige är Luleå, och iNorge. MediYoga International planerar för att starta upp instruktörsutbildningar i Danmark, Holland, USA och Japan under 2014-2015. 

Läs mer om detta och annat intressant yogiskt här i NewsFlash

Göran Boll

Inga Kommentarer

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Top