Top

Medvetenhetens Agenda

Göran Boll Yoga / Aktuellt  / Medvetenhetens Agenda

Medvetenhetens Agenda

Hej !

Jag heter Göran Boll. Yoga är sedan 1995 min heltidssysselsättning och det filter genom vilket jag här kommer skriva om hur jag ser på den tid vi lever i. Oavsett om man tror att allt som sker beror på slumpen, astrologiska tidsåldrar eller de senaste 50 årens tekniska utveckling, så är helt klart nuet de snabba förändringarnas tid.

Vi har länge följt ledare inom politik, arbetsliv, kultur och religion. De få har suttit på kunskap (= makt) och sagt åt oss andra vad vi ska göra och tänka. Nuet handlar om information, där så länge vi vet vilken knapp vi ska trycka på, all kunskap finns tillgänglig. De gamla ordstäven om att kunskapen finns inom oss känns mer verkliga. Vi ifrågasätter de gamla agendorna, och inre auktoritet väger idag lika tungt som förr yttre auktoritet.

Sen 60-talet rullar en förändringsvåg över världen. Skyddsnäten glesnar, gamla lösningar slutar fungera, vi ser att vi själva behöver ta mer ansvar. Inre transformation, självmedvetenhet, hälsa, ekologisk mat, holistiska tekniker, alternativ medicin, miljömedvetenhet och mänskliga rättigheter är positiva aspekter av denna utveckling. Parallellt frodas även motsatserna: ökad stress, ångest, depression, droger, rasism, fundamentalism, terrorism, krig, globala flyktingströmmar och en ökad rädsla för det främmande.

Förändring innebär enorma möjligheter och smärtsamma utmaningar. Det nya vill in, det gamla klöser sig kvar, vill inte släppa taget. Somliga vandrar in i det nya med öppna armar och hjärtan. Andra skräms av larmen och förändringar de inte förstår, fjärmar sig, tappar tillit, blir rädda. Hur beter man sig för att det ska göra mindre ont? Vad politikerna än sagt hela 1900-talet så är det vi själva som måste släppa offerrollen. Den som säger att vi inte har 100 % ansvar för våra liv talar inte sanning. Hur hanterar vi nuet?

Medvetenhet är en central nyckel.

Yoga, världens kanske äldsta holistiska vetenskap betonar i detta vikten av daglig disciplin. Att via yoga, meditation, annan träning, reflektion, skrivande mm lägga en djupare intention, lösa upp inre blockeringar och skapa fokus på det konstruktiva, det positiva – som alltid finns där. Yogan sitter på en fantastisk, mångtusenårig verktygslåda för ökad medvetenhet och har ingen annan agenda än att ge dig verktyg att se mer av Verkligheten. Vad du gör med den vidgade ut- och insikten, det avgör du – det är ditt liv.

Idag startar jag min nya blogg. Min agenda och syftet med det jag gör, i mina kurser, utbildningar, föreläsningar och i denna blogg, är att dela ut verktyg till alla som vill ha. Välkommen!

Vill du få en länk direkt i din mail så snart ett nytt inlägg ligger uppe på bloggen – tryck på RSS knappen i det blå fältet längst ner på sidan.

Göran Boll

Kommentarer:

 • Maria Westerman
  2 september, 2015 at 20:00

  Tack! Det ska bli intressant att följa! Det är nu 8 år vi tog examen till Yogisk terapeut och lärare i Medicinsk yoga.

 • Margaretha Fahlström Westin
  3 september, 2015 at 10:53

  Tack Göran!
  För allt du så osjälviskt delar med dig av från den Yogiska världen, samt för ditt engagemang, tålamod och uthållighet kring de goda forskningsresultat som nu är tillgängliga för allmänheten…
  Blir också för mig intressant att följa din blogg framöver.
  Stort Tack!
  Margaretha
  i Fjärås

 • anita boman
  3 september, 2015 at 11:14

  Så intressant att hör dina erfarenheter och dela din kunskap. Själv har jag blivit frisk tack vara att jag yogat varje dag under två års tid. Klarar mig inte utan yogan idag.
  Anita

 • sussi obenius
  3 september, 2015 at 12:03

  Tack för att du delar med dig av dig själv och dina tankar och funderingar.
  Kommer att följa dig.
  Tack vare att jag kom i kontakt med Mediyoga som patient för några år sen, så är jag idag en inspiratör för andra människor.
  Jag fick ett ledord under din utbildning. `Jag ska hjälpa mig själv, så att jag kan hjälpa andra`.
  Och det är precis det jag gör idag.
  Tack Göran! <3

 • Petra
  3 september, 2015 at 15:30

  Så härligt att du vill dela med dig på en blogg av din kunskap, dina tankar och känslor i det du vill förmedla med mediyoga.
  Jag har precis börjat min utbildning hos er och det är med stor nyfikenhet och intresse jag tar del av den kunskap ni sprider i er utbildning och nu i din blogg.
  Tack!

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Top