Top

Yoga som forskningsfält

Göran Boll Yoga / Forskning  / Yoga som forskningsfält

Yoga som forskningsfält

När jag 1995 som ett led i mina ansträngningar att få svenska företag att boka in mina yogakurser frågade Karolinska Institutet om det fanns någon svensk forskning på yoga, vilket det då inte fanns, så hade jag ingen aning om vad det skulle innebära – och vart det skulle leda mig.

Yoga och forskning, hänger det verkligen ihop? Man skulle kunna tänka sig att yoga och vetenskaplig forskning är varandras motsatser, men det är precis tvärtom. Yogan har historiskt alltid sett sig själv som en ren vetenskap, närmast besläktad med kvantfysiken. Den handlar om att lära känna sig själv, på alla nivåer, skapa medvetenhet i människan.

Yogier har i alla tider utfört systematiska experiment på sig själva, utsatt sig för fysiska och mentala prövningar och observerat vart dessa lett dem.

Modern vetenskaplig forskning på yoga är en viktig aspekt av vår förståelse för hur dessa tekniker påverkar kropp och sinne. Yogan har visat sig kunna erbjuda något mer, något djupare än alla de piller vi okritiskt stoppar i oss. Den ger oss en möjlighet att på ett unikt sätt återkoppla till oss själva på ett djupare plan, se oss själva på ett sätt som vi tappat bort i den moderna världens intensiva stress och jakt på yttre bekräftelse.

Yogan ger oss ett annat perspektiv. Den innefattar kraftfulla verktyg, med energi nog att låta oss reflektera djupt in i oss själva, att se och börja kunna hantera personliga konflikter, lösa upp gamla präglingar, bemästra ångest och rädsla – och låta oss förstå hur vi ska kunna börja må bättre, på riktigt.

Yogaforskning är ingen obskyr liten verksamhet ute i periferin.  20 miljoner amerikaner spenderar 6 miljarder dollar årligen på sitt yogautövande vilket ökar intresset inom vården och från den medicinska forskningen. Det finns idag tusentals välgjorda, randomiserade studier som visar hur yoga, mindfulness och andra meditationsformer mätbart påverkar hälsan på många olika områden. 2014 publicerades det över 700 vetenskapliga studier på yoga och meditation och under 2015 kommer mer än 1000 nya studier.

Yogaforskningen vimlar av kända namn, seriösa forskare och namnkunniga institut genom hela 1900-talet. Carl Jung t.ex. tränade och utvärderade yoga redan på 1920-talet och höll en serie föreläsningar i Zürich 1932 om chakrasystemet och den yogiska filosofins roll för det undermedvetna. Många av de tidiga kvantfysikerna läste in sig på yogisk filosofi i jakten på Varats och materiens innersta väsen. Nobelpristagaren Elisabeth Blackburn undersökte inom ramen för sin forskning på telomerer yoga och meditation vetenskapligt så sent som 2010. I Sverige har Karolinska Institutet forskat på yoga sedan 1998 och läkemedelsbolaget AstraZeneca utvärderade under åtta år MediYoga som rehab alternativ för sjukskriven personal.

Att min nyfikna fråga till KI skulle leda till att jag 1997 fick ett erbjudande om att delta i den första svenska yogastudien, att jag numera finns med i centrum av den svenska vetenskapliga forskningen på yoga och under 2015-16 medverkar i några av världens största yogastudier tillsammans med Karolinska sjukhuset, Danderyds sjukhus och andra institutioner, att jag är med och planerar seriös svensk forskning på yoga för hjärt- och cancerpatienter – detta hade jag aldrig kunnat drömma om för tjugo år sedan.

Under rubriken Forskning här på bloggen kommer jag varje vecka berätta det senaste från svensk och internationellt publicerad forskning på yoga, meditation och andra närbesläktade ämnesområden.

Exempelvis är en av de allra senaste yogastudierna i Medline (en av de stora internationella forskningsdatabaserna), en metaanalys publicerad 29/8 2015 som tittar på effekterna av yoga och meditation på människor som sitter i fängelse. Den visade att de mådde och fungerade bättre tack vare yogan (Källa Medline: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26320031).

I Sverige har yogaläraren Eva Seilitz haft verksamhet inom fångvården sedan 2002. Tusentals intagna har testat hennes yogaprogram, idag är hon samordnare för det nationella yogaprojektet inom Kriminalvården och har utbildat flera hundra instruktörer som leder kurser på anstalter över hela landet.

Länkar:

Läs mer om Evas verksamhet inom kriminalvården här:

http://www.yogafordig.nu/content/yoga-skapar-trygghet-p%C3%A5-f%C3%A4ngelser

http://tv.aftonbladet.se/abtv/articles/88871 

http://sv.mediyoga.com/forskning/

http://sv.mediyoga.com/mediyoga-skola/4-forskning/

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed – skriv ”yoga” eller ”meditation” i sökfältet

Vill du få en länk direkt i din mail så snart ett nytt inlägg ligger uppe på bloggen – tryck på RSS knappen i det blå fältet längst ner på sidan.

Göran Boll

Inga Kommentarer

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Top