Top

Biovaktmästare / Yogalärare – samma sak?

Göran Boll Yoga / Filosofi & Historik  / Biovaktmästare / Yogalärare – samma sak?

Biovaktmästare / Yogalärare – samma sak?

När jag var i 20-årsåldern arbetade jag som biovaktmästare i ett par år, stod i röd kavaj och svarta byxor på en biograf på Kungsgatan och rev biljetter. Jag släppte in folk till filmer som Deerhunter, Alla Helgons Blodiga Natt, Kinasyndromet och andra oförglömliga mästerverk. Nu som yogalärare tänker jag att det är ungefär samma jobb jag har idag.

Jag öppnar dörrar åt andra, visar dem hur de ska sitta, där de via yogan får olika starka upplevelser, som jag inte själv är skapare till, bara förmedlare av. Jag lär ut sånt jag själv lärt mig av andra. Jag är en enkel, om än förhoppningsvis tydlig, kanal för sådant jag inhämtat från andra lärare, gamla mästare och lånat ur stora kosmiska bibliotek.

Som person är jag, och ska så vara, obetydlig i sammanhanget, men kärnan i det jag förmedlar är tidlös, sann visdom. Den kunskap jag fått förtroendet att föra vidare sammanfattar eoner av universell sanning och insikt. Tiotusentals år av frammejslad schamansk visdom som förfinats och förädlats under flera tusen år av olika yogamästare.

Det uppdrag jag fått är att bidra till att alla som vill lyssna och använda denna kunskap blir visare och klokare än vad jag själv är. ”Tio gånger klokare och bättre än jag själv”, är den entydiga instruktion jag fått och följer.

En del av mitt arbete handlar om att skala bort oväsentligheter, utanpåverk, uniformer och hierarkier, och istället förmedla en sann kärna, samtidigt skapa växande nätverk av kunskapsspridare som utifrån samma premisser förmedlar visdomen vidare över världen. Kunskapen vi för vidare står lika stadig och förankrad i modern västerlänk medicinsk forskning och filosofi som den på djupet bottnar i de allra äldsta kunskapstraditioner vi kan finna på planeten. Detta ”både och” perspektiv är en del av yogans storhet.

De gamla vishetslärarna kunde elegant sammanfatta holistiska djupsinnigheter i korta, tydliga sentenser och aforismer. Poeten Rumi exempelvis sade för 800 år sedan att du som människa inte är en droppe i havet, du är hela havet samlat i en droppe. Helheten finns samlat i det enskilda. Vi är alla facetter av det stora hologrammet. All visdom finns samlad i var och en av oss. Idag beskriver en del kvantforskare Universum som just ett gigantiskt hologram, där helheten finns återgiven i varje enskild del.

Den kunskap och det budskap som yoga och meditation burit genom årtusendena är just detta, det stora finns i det lilla, och dessa system förser oss med tekniker att öppna upp för upplevelsen av helheten inom oss själva. Alla stora vishetslärare genom historien har sagt oss att kunskap, sanning och alla svar finns inom oss. Aldrig där ute, alltid här inne. De yogiska verktyg vi sprider är avsedda att just öppna upp för denna djupare, inre visdom som vi alla är uppkopplade mot.

Vi lever i en tid där få styr över många (80 personer äger enligt färska siffror halva planeten). Det behöver inte vara så. Kunskap är makt sägs det. Visdom, säger yogan, den visdom som vi uppnår när vi kommer i kontakt med vår egen själ, den ger oss förmåga att inse att ingen kan ta makten över någon annan.

Vi ser på världen omkring oss och förundras över hur omedveten, orättvis och snedfördelad den i många stycken är – utan att samtidigt göra kopplingen till att vi själva bidrar till tingens tillstånd genom att spela med i spelet och lämna över makten över våra egna liv till andra. Nyckeln till detta tingens tillstånd är omedvetenhet.

Rumi sa på detta tema, för 800 år sedan: Igår var jag smart, då jag ville förändra världen. Idag är jag vis, så nu förändrar jag mig själv.

När jag förändrar mig själv så förändras världen. När jag blir vis så blir världen en visare plats att leva på. Om alla gör detta samtidigt sker förändringen ögonblickligen, överallt samtidigt, bokstavligt talat – från ett andetag till nästa.

Nyckeln till att detta ska kunna ske, säger yogan, är det öppna hjärtat. När jag öppnar för Kärleken får jag kontakt med själen och får visdom på köpet. Hur? Åter igen, historien ger svaren. Rumi säger:

Din uppgift är inte att söka efter kärlek, utan bara att söka och finna alla hinder inom dig själv som du har byggt upp mot den. Vår största styrka ligger i vänligheten och mjukheten i våra hjärtan. Förutom kärlek kommer inget av det du ser att finnas kvar för evigt. Du har inom dig mer kärlek än du någonsin kan förstå. Kärlek är bron mellan dig och allting annat. När du förlorar all känsla av jaget kommer banden av tusen kedjor att försvinna. Förlora dig själv helt och hållet, återvänd till roten av roten av din egen själ.

Yogan har en mångtusenårig historia. Arkeologer har ägnat hela 1900-talet åt utgrävningar längs den sedan länge uttorkade Indus-Sarasvati floden i Indien och Pakistan. Där har man, i resterna av en stor och kulturellt mångfacetterad civilisation, hittat spår av yoga som går minst 4-5.000 år tillbaka i tiden, bl.a. den figur i meditationsställning som ligger överst i detta inlägg.

Yogans filosofiska grund är om möjligt ännu mer mångfacetterad. Vedaskrifterna, Bhagavad Gita och Patanjali Yoga Sutras är exempel på mångtusenåriga verk som många av de mest namnkunniga kvantfysikerna läste från pärm till pärm medan de under 1900-talets första hälft utformade grunden för kvantfysiken så som vi förstår den idag.

Under rubriken Filosofi & Historik här ovan kommer jag i bloggen berätta mer om allt detta. Välkommen att följa med!

Vill du få en länk direkt i din mail så snart ett nytt inlägg ligger uppe på bloggen – tryck på RSS knappen i det blå fältet längst ner på sidan.

Göran Boll

Kommentarer:

 • Daniel
  7 september, 2015 at 07:47

  Mycket lättförståelig och bra blogg om yogan, som förändrade mitt tankesätt.

  Namaste

 • Theresia Andersson
  12 september, 2015 at 21:52

  Sån ödmjukhet du har vackre människa:) Fint och bra skrivet berör mitt hjärta.

 • Yogananda
  14 september, 2015 at 14:48

  Tack Göran för allt du gjort och gör för att med minimalt ego sprida en djupt och inte helt okomplicerad kunskap till många. Den utbildning jag gjort via dig finns alltid med mig.
  Yogananda
  Yogalärare, terapeut och medmänniska

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Top