Top

När det är fantastiskt

Göran Boll Yoga / Hälsa & Energi  / När det är fantastiskt

När det är fantastiskt

Yoga påverkar hälsan, så är det bara. I ett större perspektiv ser vi detta i den löpande forskning som görs internationellt och via tydliga mätresultat i flera svenska studier, på KI, KS, Danderyd och andra institutioner. Detta har lett till att vi de senaste åtta åren utbildat flera tusen MediYoga instruktörer och att yogan lärs ut till patienter på sjukhus och vårdcentraler runt om i Skandinavien.

Detta är den större men samtidigt lite abstrakta bilden. I detta inlägg vill jag lyfta fram några av alla dem som blivit hjälpta via sitt yogautövande. Då jag arbetat heltid med yoga sedan 1995 och tagit emot klienter i enskilda terapeutiska sessioner sedan 1996 så har jag i nästan 20 år kunnat följa människor över tid som upplevt stora och permanenta förbättringar i sin hälsa, där blodtryck sjunkit, gamla trauman lösts upp, sköldkörtelmediciner kunnat reduceras eller fasas ut, kroniska sömnbesvär som varat i 25 år försvunnit på några veckor och aldrig kommit tillbaka, osv.

Här två fina exempel på hur fantastiskt det kan bli.

Helena och Järnet

Det första exemplet är Helena från Örebro. Hon har i stora delar av sitt liv haft kronisk järnbristanemi och har därför från ungdomsåren återkommande fått sprutor med järn och från 2000 har hon fått järn intravenöst en gång i månaden. Trots detta har hon inte kunnat behålla järnet i kroppen utan måste hela tiden ta nya järninjektioner varje månad.

2012 började hon utbilda sig i MediYoga vilket bl.a. innebar att hon skulle träna specifika yogaprogram varje dag. Helena fortsatte efter första terminen att vidareutbilda sig i ytterligare tre terminer, till lärare och terapeut i MediYoga. I hennes fall innebar yogan en extra, helt oväntad bonus. En bit in i denna andra utbildning började något hända. Hennes läkare sade en dag att hennes järnvärden var så pass bra att den här månaden behövde hon ingen injektion. Detta fortsatte och när Helena sommaren 2014 slutförde sin tvååriga utbildning hade hon inte fått några injektioner alls på över åtta månader.

Fortfarande, i september 2015 har Helena inga problem med sina järnvärden. Tack vare yogan, säger hon själv. Det är den enda förändringen i hennes liv de här åren. Hennes läkare säger att Helena ska fortsätta att utöva sin yoga eftersom hon har fått så bra resultat av den. När jag pratade med henne härom dagen om detta blogg inlägg så berättade hon om sitt nya jobb:

  • Jag har blivit anställd på timmar på en vårdcentral som Medicinsk Yogaterapeut. Jag har olika grupper som läkarna skriver remiss till osv. Känns väldigt kul och inspirerande!

Per och hans Migrän

Per kom till mig när han var i fyrtioårsåldern, han led då av alla möjliga typer av huvudvärk men framför allt migrän och spänningshuvudvärk. Detta hade varit en del av hans liv ändå sedan tidiga småbarnsåren. Han klarade av jobbet som lärare, men fritiden och familjelivet blev lidande. Hela helgen kunde han bli liggande, eller första dagarna på semestern, julafton osv. Familjen visste aldrig om han skulle klara av att vara med.

Han åt mycket mediciner och hade utan resultat provat många olika behandlingar. En dag kring millennieskiftet sa hans fru att det var dags för honom att pröva något nytt – och han kom till mig på en yogasession. Per började utöva yoga tjugo minuter varje dag. Jag träffade honom var sjätte vecka och vi bytte övningar ett par gånger. Efter några månader började han känna effekt av yogan och efter åtta månader var huvudvärken i stort sett borta.

Nu har Per varit migränfri i 15 år tack vare yogan. Han utbildade sig till yogalärare, driver en egen mottagning i Stockholm, förekommer flitigt i media, föreläser över hela Sverige och hjälper andra med migrän att må bättre. Härom året skrev han en bok om sin resa och om yogan: Migränyoga (Lind Co, 2012).

 

Jag brukar säga att jag har världens bästa jobb och för mig är dessa två personer och deras resor utmärkta exempel på det allra finaste med mitt arbete. Yogan funkar – så är det bara!

Kontakt: Helena når du via hennes mail: helenahellstrom59@gmail.com  Per når du via hans egen hemsida: http://www.yogamottagningen.se/ 

Vill du få en länk direkt i din mail så snart ett nytt inlägg ligger uppe på bloggen – tryck på PRENUMERERA knappen till höger på sidan.

Göran Boll

Inga Kommentarer

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Top