Top

Spelar det någon roll vad vi äter?

Göran Boll Yoga / Aktuellt  / Spelar det någon roll vad vi äter?

Spelar det någon roll vad vi äter?

Idag (den 29/9) på nyheterna i både SVT och TV4 rapporterades det om att riskex innehåller arsenik och att små barn avråds från att äta detta mer än några gånger i veckan. Detta var andra gången i år som det larmas om ris och arsenik. Redan i februari i år rapporterade flera media om arsenik i riset. Aftonbladet skrev den 19/2:

Den giftiga arseniken kallas oorganisk arsenik. Den är cancerframkallande och påverkar cellerna i kroppen. Förutom cancer påverkar den immunförsvaret, lungorna, njurarna och levern. Det räcker att få i sig en väldigt liten dos varje dag för att risken för cancer ska öka. Ingen mängd arsenik är helt ofarlig, men störst risk löper den som äter mycket ris, frukostflingor av ris och riskakor.

När jag växte upp associerades arsenik med giftmord i deckarromaner, inte med livsmedel.

Idag talade jag med en klient som fått besked att cancern kommit tillbaka. När jag frågade om läkarna gett någon form av kostråd i samband med de samtal som förts om behandlingsplanen så fick jag ett nekande svar. Inget sådant hade diskuterats.

Utifrån de flesta holistiska perspektiv, yogiskt, ayurvediskt, traditionellt kinesiskt osv, så tänker man annorlunda. Kosten, det jag äter och dricker har en grundläggande betydelse för hälsan. Redan Hippokrates visste detta för 2,500 år sedan, han lär ha sagt just: Låt maten vara din medicin.

I MediYoga säger vi att vissa basics kommer man helt enkelt inte runt. Visst är det bra att utöva yoga och meditation regelbundet – men, att äta bra och näringsrik mat, att dricka tillräckligt med vatten, att röra på sig på daglig basis och sova 7-8 timmar per dygn – det är livsnödvändigt. Utan dessa pusselbitar kommer vi ingen vart.

Idag läste jag en uppmuntrande, alldeles färsk artikel på den medicinska websajten Medscape på temat kost och ohälsa, under rubriken:

Dietary Change Key to Improving Mental Health, Experts Say. På svenska: Förändring av kostvanor nyckel till förbättrad mental hälsa, enligt experterna (!)

Enligt the International Society for Nutritional Psychiatry Research (ISNPR) så är olika kostförändringar som förebygger mental ohälsa ett framgångsrikt och kostnadseffektivt sätt att påverka den mentala hälsan i positiv riktning och organisationen ger rekommendationer för att i ökande utsträckning internationellt börja integrera näringsterapi inom psykiatrin.

Felice N. Jacka, PhD, docent vid Deakin University i Geelong i Australien och president för ISNPR säger i artikeln att vår konsumtion av det hon kallar dålig mat har resulterat i en formlig tsunami av ohälsa globalt och att våra försämrade matvanor kan vara den största orsaken till för tidig död över hela världen. Hon säger vidare att inget land har råd med kostnaderna för alla de sjukdomar som ohälsosam mat medför, sjukdomar som även inkluderar olika former av mental ohälsa. Vi kan, enligt Jacka, trots att starka globala krafter i form av stora multinationella livsmedelsproducenter är involverade, inte blunda för detta längre, utan måste agera.

Läs hela artikeln här: Dietary Change Key to Improving Mental Health

På Karolinska Institutets hemsida kan man läsa att enligt WHO så kan 80 procent av hjärt- och kärlsjukdomarna, 90 procent av all typ 2-diabetes och 30 procent av alla cancersjukdomar förebyggas med bättre matvanor, rökstopp och tillräckligt med fysisk aktivitet. Det spelar alltså stor roll vad vi äter.

För mig är ekvationen enkel: Om det är så att ohälsosam mat gör oss sjuka, så måste det betyda att hälsosam mat får oss att må bättre – bra mat gör oss friskare.

Det är inte bara de globala utmaningarna som är stora. Jag inser också att utmaningarna på individuell basis är enorma – vad kan man egentligen äta utan risk för hälsan – men samtidigt är det där vi måste börja, du och jag, skärskåda det vi på daglig basis stoppar i oss och våra barn. Jag tror att om vi börjar med små steg så blir det lättare att ändra mer allt eftersom. Jag kommer i kommande bloggar komma med konkreta förslag på hur man utifrån ett yogiskt perspektiv kan resonera kring maten.

Idag eller i morgon kan du börja med dina nya matvanor. Jag själv började häromdagen, var hos Jenny Andersson som testade mig kinesiologiskt – och med en häftig maskin som scannade av ALLT! Sen fick jag ett antal kostråd som handlade om vad jag skulle och inte skulle äta för att förbättra mina värden. Jag åt nog hyfsat nyttigt redan innan, men nu ska jag t.ex. sluta med ost, gluten och vete, äta mer grönsaker, mindre frukt, lite mer salt (jag äter aldrig salt) m.m. Sen fick jag en liten flaska med en blandning av beska droppar som jag nu tar varje morgon på fastande mage. Vi pratade om några bra yogaövningar för bl.a. lever och mjälte, som jag numera kör på daglig basis. Om två månader ska jag dit igen. Återkommer med rapport!

Länkar:

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article20340525.ab – Aftonbladet 19/2 om arsenik i riskex

funktionskinesiologi@gmail.com – Jenny Andersson, varmt rekommenderad.

http://www.forskning.se/nyheterfakta/teman/fetma/tiofragorochsvar/vadskamanata.5.61c03dad1180e26cb8780005266.html – Vad ska man egentligen äta, enligt Forskning.se

http://ki.se/forskning/ata-ratt-bade-svart-och-latt – Äta rätt, enligt Karolinska Institutet

Göran Boll

Inga Kommentarer

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Top