Top

Söker du efter mening – sluta titta!

Göran Boll Yoga / Filosofi & Historik  / Söker du efter mening – sluta titta!

Söker du efter mening – sluta titta!

Sen kväll. Katterna sover. Jag tar bort händerna från tangentbordet, sluter ögonen och masserar mjukt (parasympatikusstärkande) ögonloberna genom ögonlocken och låter ögonen vila efter att intensivt ha tittat på dataskärmen en längre stund. Jag har svarat på mail, kollat aktuell forskning och skrivit några texter om yogisk andning. Medan jag sitter med slutna ögon och känner hur ögonen vilar så reflekterar jag över hur mycket vi använder dom hela tiden.

 – Det där vill jag se först innan jag tror på det!

Ett inte helt ovanligt uttryck och synsätt. Vi tar in omvärlden med ögonen via synen hela tiden, har ett ständigt fokus på allt visuellt som sker omkring oss och tror att vi har koll på verkligheten på det sättet – vilket är helt fel.

Dina öppna ögon utsätts oavbrutet för olika stimuli, men du uppfattar ändå bara någon procent av hela verkligheten, och på detta lilla baserar du upp till 95 % av din verklighetsuppfattning.

Även om många djur ser mycket bättre än vad människan gör så har vi ändå rätt bra syn. En klar vinternatt har du kapacitet att uppfatta lågan från ett stearinljus på nästan fem mils håll, så känsliga är dina näthinnor. All vaken ”ögonöppen” tid registrerar de motsvarande en gibabyte (1000 megabyte) i sekunden. Samma datamängd som går åt att titta en timme på film via datorn, eller lyssna på musik via Spotify, i 14 timmar – varje sekund (!) du har ögonen öppna.

Om du skulle ta in hela verkligheten exakt så som den är skulle hjärnan översvämmas av intryck och få svårt att identifiera vad som är meningsfullt. Den förenklar, tar genvägar och drar slutsatser baserat på bristfällig information. Enligt mätningar som den amerikanske neurologen Marcus Raichle har gjort under 40 år av forskning på synen och hjärnan så går bara 0,06 % av all visuell information vidare in i hjärnan för bearbetning. Det mesta av dessa 0,06 % sorteras dessutom bort på vägen då även detta överstiger hjärnans kapacitet. Synintrycken anpassas, tolkas och manipuleras på vägen – utan att du märker någonting, och till slut når endast en miljondel av den ursprungliga informationen ditt medvetande.

Du har istället en inre karta, en färdig ”världsbild” som avgör hur du uppfattar verkligheten, och sedan agerar du utifrån kartan. När du registrerar synintryck väljer, sorterar och tolkar du dem utifrån tidigare erfarenheter och behov, din ålder, kön, kultur, religiös tillhörighet, intressen och förväntningar. Du gör antaganden om verkligheten och tolkar det du ser på ditt eget unika sätt.

I minnet finns ett antal kognitiva scheman att välja mellan. Processen är subjektiv och det är sällan två personer ser samma sak, vi uppfattar alla världen lite olika. Du har din referensram och dina förväntningar, jag har mina. Du ser bokstavligen det du vill se.

Och – det du uppfattar visuellt förutsätter du oftast, för att inte bli galen, att det är sant.

Hur du bearbetar en gigabyte intryck i sekunden och försöker skapa en meningsfull helhet av allt detta, det har vi känt till under större delen av 1900-talet. Det är en aktiv process, där du både medvetet och omedvetet bygger en egen världsbild genom att sålla i inkommande trafik. Under hela livet söker din hjärna efter meningsfullhet och den prioriterar synen på bekostnad av andra sinnen. När ny information kommer in påbörjas sökandet efter bekanta mönster, nya intryck måste bli begripliga och meningsfulla.

Inom traditionell yoga tänker man annorlunda. När du tränar MediYoga får du instruktionen att sluta ögonen, och via 3:e ögat, punkten mellan ögonbrynen, fokusera in i dig själv samtidigt som du andas långa djupa andetag.

Detta har ett syfte. Yogans strävan är ökad medvetenhet och en av nycklarna är att sluta titta utåt. Hjärnans aktivitet lugnar direkt ner sig när du blundar, från det snabba Betamönstret till lugnare, mjukare Alfavågor. Alfa är ett avslappnat tillstånd där stressen minskar, det medvetna sinnet slappnar av och kroppens förmåga att läka sig själv ökar. Inom biofeedback t.ex. är Alfaträning den mest rekommenderade behandlingen mot stress. I Alfa kommer du åt kreativitet, får lättare att lösa problem, komma på nya idéer och det är ett bra tillstånd för visualisering.

Alfavågor finns inom intervallet 7-12 Hz. Här finns resonansfrekvensen för jordens elektromagnetiska fält, Schumann frekvensen, 7,83 Hz, som jag bloggat om tidigare. Du får Alfaaktivitet i ditt EEG när du sluter ögonen, tar lite djupare andetag, slappnar av och vänder uppmärksamheten inåt. Detta är dock inte samma sak som meditation. Alfatillståndet är förstadiet, porten, bron och inträdesbiljetten till meditationens djupare medvetandetillstånd (theta, 4-7 Hz) och vidare in i det undermedvetna (delta, 0-4 Hz), sätet för din intuition och öppnandet av tredje ögat, där healing och regenerering sker. I det ordlösa, obeskrivbart uppkopplade där din högre medvetenhet vilar.

Hur mycket vill du egentligen uppleva av hela verkligheten? När behovet blir tillräckligt stort dyker ett begär upp i ditt medvetande, i ditt hjärta säger yogan, efter att vara uppkopplad till och uppleva en större del av helheten. Hur kan detta ske? Yoga och meditation är exempel på väl utprövade metoder, bra användarmanualer, vetenskaper så grundläggande i detta avseende att vi kallar det visdom.

När punkten i ditt hjärta vill veta mer, så finns länkarna här. Vill du bli mer medveten – sluta titta!

PS: Vill du löpande få dessa blogginlägg direkt till din maillåda – skriv din e-postadress uppe i högerspalten här intill så blir det som du vill!

Länkar

https://sv.wikipedia.org/wiki/Syn – om ögat och synen

Göran Boll

Inga Kommentarer

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Top