Top

Ett begynnande paradigmskifte inom läkarkåren?

Göran Boll Yoga / Aktuellt  / Ett begynnande paradigmskifte inom läkarkåren?

Ett begynnande paradigmskifte inom läkarkåren?

Denna länk går till Läkartidningen 2015-10-15, där docent Hans Peter Söndergaard, chefsöverläkare på Kris- och traumacentrum vid Karolinska institutet i Stockholm recenserar boken Dödliga mediciner och organiserad brottslighet av Peter C Gøtzsche (Karneval förlag, 2015).

Boken som den välskrivna recensionen handlar om beskriver bl.a. hur läkemedelsbolagen använder allt annat än rumsrena metoder för att sälja sina piller, vilka inte alltid fungerar så bra som det sägs. Jag läser den själv just nu – ytterligt skrämmande läsning. Söndergaard skriver bl.a:

Bokens titel antyder att läkemedelsbolag förgiftar människor och att deras verksamhet är jämförbar med organiserad kriminalitet. Kapitel för kapitel visar han (författaren) på faktorer som alstrar missförhållanden mellan läkemedelsföretagen, läkarna och samhället. Författaren presenterar ett antal fall som tydligt illustrerar hans påståenden. Knappast något läkemedelsföretag går fritt, och de resonemang som författaren presenterar gör det troligt att hans påståenden om ofattbara siffror på dödsfall orsakade av läkemedelsbiverkningar är korrekta. Det är en mycket läsvärd bok. 

Trettiotalet kommentarer till recensionen, från läkare, sjukgymnaster och andra inom vården var lika fascinerande att läsa som själva recensionen.  Se dem underst i texten via ovan länk. Jag kommenterade själv recensionen där, med delar av denna text.

För mig som föreläst inom vårdens utbildningar sedan 2001 och själv utbildat närmare 2000 läkare, sjuksköterskor, sjukgymnaster och andra inom vården i komplementära, integrativa metoder i form av MediYoga, som numera erbjuds av vårdpersonal till patienter på 127 landstingsanknutna vårdenheter över hela landet – så känns det som sägs i Läkartidningen som en del av ett möjligt paradigmskifte. Det finns ju, som nämns i flera av kommentarerna, andra metoder än bara piller som fungerar väldigt bra – metoder som dock ibland kräver lite mer tid med, och fler frågor till patienten. Metoder som också kräver lite mer av patienten.

I boken beskrivs också hur läkemedelsbolag och andra stora aktörer internationellt lobbar för att hindra/baktala forskning på icke-patenterbara, biverkningsfria alternativ. Läkaren Pål Lindström undrar i en av kommentarerna till recensionen hur han ska ”kunna titta en patient i ögonen” igen.

Ett konkret förslag på vad man som läkare kan göra för att ta sitt patientansvar är att börja ta egna initiativ till att starta upp mer forskning på annat än patenterbara läkemedel.

Kost, vitaminer, örtpreparat, mindfulness, yoga och andra holistiska metoder är några exempel. Det ska naturligtvis inte tummas på evidenskraven men vi behöver mer svensk forskning på integrativa metoder – och det går att göra randomiserade studier på sådant som exempelvis näringstillskott – se länken till TED föreläsningen nedan – och på yoga och mindfulness. Sedan professor Irene Jensen på Karolinska Institutet gjorde den första svenska studien på yoga 1998 så har ett dussin liknande studier genomförts, på Karolinska Sjukhuset, Danderyd, CPF i Malmö m.fl. Just nu pågår exempelvis två av världens största hjärtstudier på yoga på Danderyd (förmaksflimmer) och KS (hjärtsvikt).

Internationellt har det hittills i år i den amerikanska databasen MEDLINE (som ”endast” listar 25% av världens vetenskapliga tidskrifter) publicerats 675 nya studier på yoga och meditation. Håller trenden i sig kommer det finnas mellan 800-900 nya Y&M studier i MEDLINE på nyårsafton.

Den kinesiska forskaren Youyou Tu studerade flera tusen år gamla örtmedicinrecept, fick uppslag till effektiv behandling mot malaria – och fick Nobelpriset i Medicin för det nu i år! Kanske även det ett paradigmskifte…… När ser vi det första Nobelpriset i Yoga och Meditationsforskning?

PS: Vill du löpande få dessa blogginlägg direkt till din maillåda – skriv din e-postadress uppe i högerspalten här intill så blir det som du vill!

Vill du själv testa MediYoga och Mindfulness – klicka på Balans Online i högerspalten, en terapeutisk onlinetjänst utvecklad av mig och Sara Emilionie. Enkel och för dina behov skräddarsydd träning via dator, padda och telefon. Pröva en vecka, kostnadsfritt och utan förpliktelser.

LÄNKAR

Till recensionen i Läkartidningen

Svensk forskning på MediYoga

3200 Yogastudier publicerade i MEDLINE

3600 meditationsstudier publicerade i MEDLINE

Intressant TED föreläsning om forskning på näringstillskott

Göran Boll

Inga Kommentarer

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Top