Top

Jag är djupt tacksam

Göran Boll Yoga / Aktuellt  / Jag är djupt tacksam

Jag är djupt tacksam

Lördag morgon, sitter i bilen och tittar ut över Gärdet, i hörlurarna sjunger Deva Premal ”Aad Guray Nameh”, ett svindlande vackert tonsatt mantra, i svensk översättning betyder det ungefär ”jag böjer mig inför den ursprungliga visdomen, inför den sanning som alltid funnits, den sanna, stora, osynliga, allt genomsyrande visdomen”.

Hade tänkt gå en timme på Gärdet innan en föreläsning för blivande yogalärare – istället blev jag sittande i bilen med mantrat på repeat och tänker/känner på sådant som jag är djupt tacksam över i mitt liv. Listan är lång. Några exempel:

Tänker på alla de människor jag möter i mitt arbete som yogaterapeut, som kommer till mig och mår dåligt, i både kropp och själ, olyckliga över så mycket i sina liv. Jag är djupt tacksam över att jag med yogans verktyg kan finnas där för dem, samtidigt som jag själv får vara frisk och stark och må bra i mitt liv.

Tänker på utsatta barn på flykt, ensamma, eller i sällskap med rädda, djupt stressade släktingar. Små barn som drunknar i kalla hav på vägen mot något bättre, barn som aldrig fick börja sina liv och bidra med det som var unikt för dem. Jag är djupt tacksam över att mina egna barn fått växa upp i fred, frid och frihet, till harmoniska vuxna. Samtidigt söka hitta vägar att bistå alla dessa barn och vuxna på flykt. Bidra du också till den insamling jag tagit initiativ till via Rädda Barnen i samverkan med tidningen Yoga För Dig

Tänker på dem som skäller på och spottar efter romer på gatan, som ondgör sig över att människor i nöd kommer hit och tycker att det är OK att tända eld på flyktingboenden. Jag är djupt tacksam över att få bo i ett land så fritt att det tillåter även dessa hjärtstängda människor att få uttrycka sina rädslor.

Tänker på våra s.k. ”besluts”-fattares oförmåga att tänka långsiktigt och fatta de kloka beslut vi med våra skattepengar betalar dem höga löner för att just göra – fatta kloka beslut om bl.a. bostäder och byggande. En oförmåga som leder till att människor idag i storstäderna i ett av världens rikaste länder inte har någonstans att bo, bor trångt, dyrt, i tredje hand osv. Jag är djupt tacksam över att jag på Stockholms helt omöjliga bostadsmarknad har fått (om än i andra hand) ett litet naturnära hus att bo i ett par år framåt, där jag t.o.m. ser vatten.

Tänker på hur stressen ökar i alla delar av samhället och över världen, på hur allt fler, allt mer andfådda försöker springa allt snabbare genom tillvaron. Jag är djupt tacksam över att jag kan sitta avslappnad i min egen tillvaro och reflektera en timme i lugn och ro innan jag i mitt fantastiska jobb som jag älskar får möjlighet att lära människor enkla tekniker och principer för frid, avspänning och ökad medvetenhet i sig själva.

Tänker på alla som är ensamma i allt i sina liv, alla dem som inte har någon att dela livet med, anförtro sig åt och få tröst av. Jag är djupt tacksam över att jag, trots att jag är skild, singel och har delad vårdnad om två underbara katter, har människor i mitt liv jag kan öppna mig helt inför, som finns där för mig och som vill mig väl i alla lägen.

Tänker på den dragkamp som pågår så tydligt i dessa dagar, mellan det gamla, månghundraåriga hierarkier, eliter och maktstrukturer som till varje pris vill behålla Status Quo, på bekostnad av allt annat och alla andra – och det nya, alla de som verkar för en bättre, mer välmående, inkluderande värld för alla människor. Jag är djupt tacksam över att jag är en del av det nya.

Jag tänker på att jag har yogan att tacka för så mycket i mitt liv. Den har fört in en mening, en djupare dimension, en ökad enkelhet i min tillvaro. Den har gett mig ett fantastiskt jobb och lett till insikter, som fått mig att ta beslut, som inneburit förändringar, som gjort mitt liv så mycket bättre.

Jag läste för många år sedan en bok om dansk lyckoforskning, av Søren Ventegodt, där forskarna i sina undersökningar fann fler sant lyckliga människor i Calcuttas slumområden än de gjorde på 5e Avenyn på Manhattan i New York. Den yttre, materiella framgången innebar inte automatiskt inre frid, lycka, tacksamhet eller sann tillfredsställelse. Det handlar i grunden om vårt personliga förhållningssätt. Filosofen Jean Paul Sartre sa det klokt med orden: Det avgörande är inte vad som händer oss utan hur vi svarar på det som sker.

Max Planck, den tyske Nobelpristagaren som var med och skapade kvantfysiken i början av 1900-talet fyllde i på samma tema. Han sa: När du förändrar ditt sätt att betrakta saker, så förändras de saker du betraktar.

Yogans perspektiv i detta är i linje med Sartre och Planck. Vi bör och behöver träna tacksamhet. Vi behöver bli uppmärksamma på det vi har, då det kan få oss att omvärdera våra egna liv. Om Planck själv läste yogisk filosofi som del av sitt utforskande av kvantfysiken är inte helt klart  men flera av han kollegor, Nils Bohr, Erwin Schrödinger och Werner Heisenberg gjorde det definitivt.

Tacksamhet öppnar hjärtat. Världens framtid, de vägval vi har framför oss, avgörs av hur många av oss som förmår öppna våra hjärtan.

 

Vill du få mina blogginlägg direkt till din maillåda – skriv din e-postadress uppe i högerspalten här intill så blir det som du vill.

Vill du själv testa MediYoga och Mindfulness – klicka på Balans Online i högerspalten, en terapeutisk onlinetjänst utvecklad av mig och Sara Emilionie. Enkel och för dina behov skräddarsydd träning via dator, padda och telefon. Pröva en vecka, kostnadsfritt och utan förpliktelser.

FLER LÄNKAR

Kvantfysiker som läste yogisk filosofi

Göran Boll

Inga Kommentarer

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Top