Top

Gråt ut – effekten är bevisad!

Göran Boll Yoga / Hälsa & Energi  / Gråt ut – effekten är bevisad!

Gråt ut – effekten är bevisad!

”Tårar är ord från hjärtat som munnen inte klarar av att säga.”

När jag för en tid sedan genomgick en djup sorg i mitt privata liv var tårarna det första och främsta sättet för mig att hantera sorgen. Jag har nu efteråt reflekterat över detta. Som bebis grät jag för att få mina känslomässiga och fysiska behov fyllda (fast då kom oftast inga fysiska tårar pga. att mitt nyfödda jag ännu inte hade fullt utvecklade tårkanaler). När jag blev äldre lärde jag mig kommunicera på andra sätt.

Så varför fortsätter jag fälla tårar?

Det finns förstås många olika skäl till varför vi människor gråter. Vi är ledsna, besvikna, mår dåligt, fysiskt eller psykiskt, men det kan också vara tårar av glädje. Det kan handla om eufori, lättnad eller känslan av att ha lyckats med något. Tårar kan komma när man lever sig in i en känslosam film eller ser en treårig liten flyktingpojke ligga drunknad i strandkanten på en ö i Medelhavet. Andras tårar kan vara svåra att ignorera eftersom de visar att någon mår dåligt. Vi försöker trösta eller hjälpa den som gråter. Gråt är en stark känsloventil och det är med stor säkerhet skadligt att hålla tårarna tillbaka.

Man har tittat vetenskapligt på detta. Undersökningar visar t.ex. att 85% av alla kvinnor och 73% av alla män mår bättre efter att ha gråtit. En forskningsöversikt från 2009 visar att kvinnor är bättre på att gråta än vad män är. De gråter i genomsnitt mellan 30 och 64 gånger per år. Män gråter mellan 6 och 17 gånger per år och tenderar att gråta i mellan två och fyra minuter, kvinnor gråter genomsnittligen i sex minuter. Gråten övergår till snyftande för kvinnor i 65% av fallen, jämfört med bara 6% för män. Fram till tonåren återfanns dock ingen skillnad mellan könen.

Hur andra reagerar på våra tårar har också betydelse. Om de tröstar oss känner vi oss lättade. Om deras reaktion däremot är sval eller negativ kanske vi skäms eller känner oss avvisade. De allra flesta (i synnerhet vi män) har tränats i att inte besvära andra med våra tårar. Vi ser dem som ett tecken på att vi inte kan behärska oss, och bristande självkontroll är det samma som att vara svag, Men känslorna måste få komma ut, tårar behövs. Trycker man ner sina känslor och sina tårar så kommer de oftast ut senare, kanske på fel sätt eller fel plats. Ett syfte med gråt är just att lätta på inre spänningar. Gråt påverkar vissa hormon och deras verkningsmekanismer. Forskarna har sett att det finns tre helt olika sorters tårar:

  1. Bastårar.Tårkörtlarna producerar löpande en klar vätska, en tårfilm, som smörjer, håller ögonen fuktiga och skyddar dem från uttorkning. Dessa tårar gör också att vi ser bättre och de sköljer över ögat när vi blinkar.
  1. Reflextårar. Dessa tårar innehåller ett enzym som löser upp bakterier, de fyller ögonen när det kommer in skräp och de uppstår även när vi gäspar, hostar, skrattar eller hackar lök.
  1. Känslomässiga tårar.Våra tårar vid starka känslor är unika för oss människor. De innehåller 24% mer protein än reflextårar. En studie vid University of Minnesota i USA visade på 1980-talet att känslomässiga tårar skiljer sig kemiskt från reflextårar. Känslotårarna innehöll extra protein från hormoner som bildas i kroppen i samband med att vi blir upprörda eller stressade. Man hittade bl.a. förhöjda värden av mangan, kalium, och serotonin, som följer med tårarna ut ur kroppen, vilket får oss att må bättre. Dessa tårar rensar m a o systemet från stress och sorg.

Andra undersökningar visar även att den känsla av lugn som ofta infinner sig efter att man gråtit stannar kvar längre i kroppen än den sorg, smärta eller ilska som orsakade gråten. Därför minns vi ofta gråten som något positivt.

”På utsidan är tårar endast salt och vatten på min kind. De tårar jag aldrig grät fräter som saltsyra i mitt hjärta.”

Man kan även föra in en andlig dimension i detta. Att gråta är att låta sig beröras av världens smärta. Teologen och författaren Peter Halldorf har sagt att tårar är ett tecken på förundran och att ”Gud varit på besök”.

En stunds djup gråt kan leda till ett djupt helande. Det upplevde jag i min egen process. Yogan, framför allt meditationen hjälpte till att guida mig, djupare in. Jag kunde släppa gamla präglingar och färdas idag med lättare packning – djupt tacksam över alla delar i denna process.

”Tears are like rain. They loosen up our soil so we can grow in different directions.”

 

Vill du få mina blogginlägg direkt till din maillåda – skriv din e-postadress uppe i högerspalten här intill så blir det som du vill.

Vill du själv testa MediYoga och Mindfulness – Prova på Balans Online en terapeutisk onlinetjänst utvecklad av mig och Sara Emilionie. Enkel och för dina behov skräddarsydd träning via dator, padda och telefon. Pröva en vecka, kostnadsfritt och utan förpliktelser.

Göran Boll

Kommentar

  • Jann Dewit
    4 juni, 2016 at 10:04

    Hej. Jag har inte gråtit på länge och gråter mycket sällan. Jag grät idag i förtvivlan och sorg. Jag är nog ganska ”manlig” av mig så tillvida att jag sällan gråter och aldrig (hittills) snyftar. Det är ett bra citat du börjar detta inlägg med ”Tårar är ord från hjärtat som munnen inte klarar av att säga.” Att inte försöka förklara eller förstå, att tillåta sin känsla. Jag är ledsen idag, mycket, mycket ledsen och jag gråter.

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Top